Osterit nautitaan tavallisimman tuoreina suoraan kuoristaan sellaisenaan. Lisäkkeiksi sopivat sitruuna ja erilaiset vinegretit ja salsat.
Maailmalta löytyy lisäksi lukemattomia herkullisia reseptejä, joiden mukaan valmistettuna ostereista voidaan nauttia myös kypsennettynä.
Olemme keränneet tähän muutamia hyväksi havaittuja reseptejä.
Grillatut osterit (alkuruoka kahdelle)
Grillatut osterit punaisella chilikastikkeella
tuoreita ostereita
Kastike:
3 rkl valkoista balsamietikkaa
6 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
½ tl chilitahnaa
Harjaa osterit kunnolla ja anna niiden kuivua.
Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa, voit lämmittää hunajaa, jollei se ole
juoksevaa. Sekoita kastike vispilällä tasaiseksi.
Aseta sulkeutuneet osterit grilliritilälle vaakatasoon ja grillaa ostereita lämmöllä kaksi minuuttia kunnes ne ovat auenneet.
Tarjoile osterit heti grillistä kuumana ja ripottele hieman kastiketta
niiden päälle
Gratinoidut osterit
12 osteria
1. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi, lisää lopuksi valkosipuli vielä lämpöiseen pannuun ja siirrä jäähtymään.
2. Laita paahtoleipä, lehtipersilja ja parmesan yleiskoneeseen ja sekoita kunnes saat leipämurua.
3. Yhdistä leipämuruseos, pekoni ja valkosipuli kulhossa. Mausta seos mustapippurilla
4. Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
5. Annostele leivänmuruseos tasaisesti osterien päälle.
6. Gratinoi osterit grillivastuksen alla tai paahda 230-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Tarjoa lohkottujen sitruunoiden seurana.
Osterikeitto
2 sipulia (kuutioituna)
3 valkosipulinkynttä (pilkottuna)
1 rkl vehnäjauhoja
2 timjamioksaa
1 dl valkoviiniä
5 dl kalalientä
1 dl kermaa
8 osteria
2 rkl voita
suolaa, mustapippuria
1. Kuullota sipulia ja valkosipulia padassa miedolla lämmöllä voissa. Lisää vehnäjauhot, kun kasvikset ovat pehmenneet.
2. Lisää joukkoon valkoviini ja hauduta kunnes puolet on haihtunut.
3. Lisää kalaliemi ja timjaminoksat ja hauduta kunnes keitto hieman saostuu
4. Lisää kerma ja osterit ja anna hautua vielä hetki.
5. Soseuta ja siivilöi keitto.
6. Tarjoa ruohosipulin ja mädin/kaviaarin kanssa.
Osterit rockefellerin tapaan
(6 hengelle)
100 g voita
8 viipaletta pekonia
3 rkl silputtua persiljaa
3 rkl silputtua kevätsipulia
½ rkl suolaa
3 rkl silputtuja sellerinlehtiä
6 rkl kuivaa leipää murusina
tabascoa
ripaus valkopippuria
1. Harjaa osterit puhtaiksi juoksevan, kylmän veden alla. Kopauta ostereita ja heitä kaikki ne pois, jotka eivät sulkeudu.
2. Laita osterit astiapyyhkeen päälle kupera puoli alaspäin. Leikkaa osteri auki sivuja pitkin ja poista ylimääräiset jäänteet.
3. Laita osterit uunipellille leivinpaperin päälle, jonka päälle on levitetty karkeaa merisuolaa tai merisuola-hiutaleita.
4. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista pekoniviipaleet. Leikkaa pieniksi paloiksi. Lisää pannulle persilja, kevätsipuli, suola, sellerinlehdet ja leivänmurut. Paista miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen.
5. Mausta seos tabascolla ja valkopippurilla. Nosta täytettä jokaisen osterin päälle ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.
6. Paista ostereita uunin ylätasolla 250 asteessa, kunnes täyte kuplii ja on kauniin vaalean ruskeaa.
7. Tarjoa lautasilta suolan päälle aseteltuina ja kaada muutama pisara esim. Pernodia jokaisen osterin päälle juuri ennen tarjoilua.
Osterit "Nahm Jim"
12 osteria
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili pilkottuna
1 rkl silputtua korianteria
1 rkl pilkottua inkivääriä
½ tl suolaa
4 rkl limenmehua
2 rkl kalakastiketta
2 rkl sokeria
1. Laita valkosipuli, chili, korianteri, inkivääri ja suola mortteliin ja murskaa massa lähes sileäksi.
2. Lisää limenmehu, kalakastike ja sokeri ja sekoita hyvin.
3. Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
4. Annostele lusikallinen Nahm Jim-kastiketta jokaisen osterin päälle.
Osterit Mignonette
12 osteria
2 salottisipulia
1½ dl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa, mustapippuria
1. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja sekoita punaviinietikan kanssa; mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan.
2. Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
3. Annostele lusikallinen mignonettea jokaisen osterin päälle.
Osterit ja kurkku-tillimignonette
12 osteria
¼ kurkku
1 rkl hienonnettua tilliä
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
suolaa, mustapippuria
1. Poista kurkusta siemenet ja leikkaa loppu kurkku pieniksi kuutioiksi. Lisää tilli, riisiviinietikka ja sokeri kurkkukuutioiden päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna tekeytyä jääkaapissa hetki.
2. Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
3. Annostele lusikallinen mignonettea jokaisen osterin päälle